Βιογραφικό
Καλώς ήρθατε!
Ονομάζομαι Αλεξία Πασσαρή και είμαι Ψυχολόγος, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια και EMDR και DBR Τραυματοθεραπεύτρια υπό την εποπτεία της EMDR Hellas.
Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014 με κατεύθυνση Κοινωνική – Κλινική Ψυχολογία. Στη συνέχεια, ξεκίνησα το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master of Science in Integrative Counselling and Psychotherapy) του University of Derby της Αγγλίας, το οποίο ολοκλήρωσα το 2017. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκα στην προσέγγιση του Μάαστριχτ σχετικά με τις εμπειρίες της ακρόασης φωνών, της παράνοιας, της κακοποίησης και του ψυχολογικού τραύματος από εκπαιδευτές του Hearing Voices Network και του National Paranoia Network της Αγγλίας. Τον Ιούνιο του 2022 ολοκλήρωσα έναν νέο κύκλο μετεκπαίδευσης, στην Τραυματοθεραπεία EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας στην Αθήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 εκπαιδεύτηκα σε ένα νέο μοντέλο τραυματοθεραπείας, το DBR (Deep Brain Reorienting) από τον δημιουργό του, τον Frank Corrigan, και τον Απρίλιο του 2024 εκπαιδεύτηκα σε μία συμπληρωματική του DBR παρέμβαση, την Alexander Technique, από τον Martin Warner. Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο του 2024 ολοκλήρωσα μία εκπαίδευση που αφορά τη σύνθεση του μοντέλου IFS (Internal Family Systems) με την προσέγγιση της τραυματοθεραπείας EMDR.
Όσον αφορά την κλινική μου εμπειρία, το 2013 έκανα την προπτυχιακή μου πρακτική άσκηση και, στη συνέχεια, εθελοντισμό στο τμήμα Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, όπου είχα ρόλο παρατηρητή στις θεραπευτικές ομάδες. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής μου πρακτικής άσκησης έκανα για 2 χρόνια ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ως Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και στο Καταφύγιο Γυναίκας – Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, όπου δούλεψα με ανθρώπους από διάφορα πολιτισμικά πλαίσια και με ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και δυσκολιών. Παράλληλα, έκανα ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ανθρώπους που ακούν φωνές ή / και έχουν παρανοϊκές ιδέες στο πλαίσιο του International Hearing Voices Network.
Στη συνέχεια, ως πιστοποιημένη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια, το Μάρτιο του 2017 ξεκίνησα μία συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, την οποία διατήρησα μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο του 2017 άνοιξα το ιδιωτικό γραφείο μου στην περιοχή της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το οποίο διατηρώ μέχρι και σήμερα. Tον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησα μία εξωτερική συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος "Η ΛΑΜΨΗ", κατά την οποία παρείχα υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδο-ογκολογικά τμήματα νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Έκτοτε και μέχρι τον Ιούνιο του 2023, παρέμεινα εξωτερικός συνεργάτης του Συλλόγου, δουλεύοντας ψυχοθεραπευτικά με οικογένειες από τα τμήματα αυτά στο γραφείο μου. Και, τέλος, το Μάρτιο του 2019 ξεκίνησα μία νέα εξωτερική συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, διδάσκοντας σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμά του, την οποία διατήρησα μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Η ερευνητική μου δραστηριότητα αφορά τη διερεύνηση της εμπειρίας ψυχοθεραπευτών με την προσέγγιση του Μάαστριχτ δουλεύοντας με ανθρώπους που ακούν φωνές.
Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών μου, παρακολούθησα έναν μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων με θεματολογία το τραύμα, την κακοποίηση, το πένθος, εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου και ζητήματα που αφορούν την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, την ψυχολογία της υγείας και την αναπτυξιακή ψυχολογία, ενώ συνεχίζω συστηματικά την επιμόρφωση και την εξέλιξή μου, ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και τις δυσκολίες σας.
Από το 2014 κατέχω Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ. Πρωτ.: ΔΔΥ/ΠΚΜ 309588/7862/7-8-2014). Επιπρόσθετα, από το 2017 είμαι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) με αριθμό μητρώου 2499, από το 2019 ανήκω και στο Μητρώο Διδασκόντων Κολλεγίων με αριθμό 96/2019 και από το 2023 είμαι τακτικό μέλος της EMDR Hellas.
Τι είναι η Συνθετική Ψυχοθεραπεία;
Η Συνθετική Ψυχοθεραπεία είναι μία πλούσια σύνθεση των τριών βασικών ψυχοθεραπευτικών παραδόσεων σε ένα συνεκτικό πλαίσιο, τόσο στη θεωρητική του βάση όσο και στις πρακτικές του εφαρμογές, μέσω ενός διαθεωρητικού μοντέλου.
Οι παραδόσεις αυτές είναι η προσωποκεντρική, η ψυχοδυναμική και η γνωστική – συμπεριφορική.
Προσωποκεντρική: Θέτει το πλαίσιο για το «πλησίασμα» των δύο ανθρώπων, θεραπευομένου και θεραπευτή, και το «χτίσιμο» της θεραπευτικής σχέσης – μίας σχέσης εμπιστοσύνης, αποδοχής, ασφάλειας, γνησιότητας και ενσυναισθητικής κατανόησης – και προσφέρει ένα πλαίσιο κατανόησης για τις έννοιες της αυτο-εικόνας και της αυτο-αξίας (πχ. πραγματικός και ιδανικός εαυτός, όροι αξίας).
Ψυχοδυναμική: Προσφέρει ένα πλαίσιο κατανόησης για τους αμυντικούς μηχανισμούς που όλοι ενεργοποιούμε αυτόματα ενώπιον κάποιας ψυχολογικής απειλής, καθώς και για τους τύπους δεσμού που διαμορφώνουμε πρώιμα στη βρεφική και παιδική μας ηλικία, οι οποίοι αντανακλώνται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή μας με τη μορφή συγκεκριμένων επαναλαμβανόμενων μοτίβων σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς.
Γνωστική – συμπεριφορική: Προσφέρει ένα πλαίσιο κατανόησης για τη σύνδεση σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, καθώς και για τα γνωστικά σχήματα και τις γνωστικές στρεβλώσεις.
Κάθε προσέγγιση προσφέρει και μία ποικιλία παρεμβάσεων και τεχνικών αντίστοιχα.
Αυτό το συνθετικό πλαίσιο μου δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσω τη θεραπευτική διαδικασία στις ανάγκες και τις δυσκολίες σας και να είμαι ευέλικτη ως προς το ποια στοιχεία θα αξιοποιήσω από κάθε προσέγγιση. Παράλληλα, μου δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσω στη θεραπευτική διαδικασία αρχές και παρεμβάσεις και από άλλα θεραπευτικά μοντέλα, όπως μοντέλα Τραυματοθεραπείας, τη Θεραπεία Σχημάτων, την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και άλλα επιμέρους, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Είμαι εδώ για να σας στηρίξω σε κάθε σας βήμα!